Продовжуючи публікацію матеріалів присвячених наслідкам скасування кріпосництва 1861 р., представляємо вашій увазі уривок з дослідження Сергія Подолинського (1850-1891), одного з перших популяризаторів соціалізму і марксизму в Україні. «Ремесла і фабрики на Україні» є першим науковим аналізом розвитку промисловості й робітничого класу у пореформеній Україні. Просимо звернути увагу і на рік публікації книжки – у наш час некритичне відтворення поширеного тоді ототожнення національності і професії вже ніяк неможливо для прогресивної людини.
Від упорядника видання:
Ремесла і фабрики на Україні [1] — це перша економічна історія України, і в той же час — перший український підручник політичної економії. Книжку складають сім розділів: три дають перегляд світової економічної історії, три аналізують сучасні господарські проблеми, а в кінцевому розділі автор пропонує деякі реформи. Цікаво, що Подолинський не ізолює Україну від еволюції світової економії, а противно — трактує історію України як частину загальної історії людства.
Друкована з початку 1880 р. тиражем 1000 примірників, книжка відразу здобула популярність на Великій Україні і в Галичині, не зважаючи на те, що женевське видання писане так званою драгоманівкою. В Російській імперії книжка була заборонена петербурзьким цензором; у більш толерантній Австро-Угорщині, вона розходилась вільніше але галичани нарікали на русизми і просили перевидати її в доступнішій для них мові. Щоб поширити Ремесла між польськими робітниками, які жили на українських землях, М. Павлик переклав книжку польською мовою, та на жаль вона не була видана [2].
Уривок про машини і фабрики поданий в цьому збірнику взятий з шостого розділу книжки Подолинського [3]. В ньому автор описав злидні зародження капіталізму в Україні та розкладання українського села.
Роман Сербин
Машини і фабрики в Україні
Небагато є на світі таких країв, де для хліборобства було б вже позаводжувано так багато різних машин, як у південній половині правобережної України. Хіба тільки що в Англії, в північній Америці, та в Угорщині є їх ще більше, ніж в південній половині Київської та північній половині Херсонської губерній. Особливо в тих місцях багато парових молотарок. Трохи не у кожному селі є парова машина, хоч у пана, хоч в жида орендаря. Як вийдеш часом в осени на могилу в полі, то нераз побачиш їх не менш як п’ять за разом, що курять у степу. В інших великих господарствах, напр. в Звенигородськім повіті в Шполі, в Калигірці є їх по три й по чотири. Звісне діло, що в тих землях, де зразу заводилось багато машин, напр. в Англії, Саксонії, Бельгії, та навіть і в Московській і Владимірській губерніях, ціна робітникам через машини завжди зменшувалася, бо машина з якими двадцятьма чоловіками, справить стільки роботи, скільки перед тим і сто робітників ледве чи зробили б. Через те останні вісімдесять чоловік мусять шукати іншої роботи, мусять найматись дешевше, а як часом, то лишаються без жадного заробітку. Тому то прості люди в західній Европі й на Московщині з початку дуже ненавиділи машини, а подекуди, то й досі ненавидять. У нас річ трохи інакша, бо ще рідко де люди жаліються, щоб машини в них відбивали роботу. У степовім краю південної України землі є доволі, а людей не багато й через те, поки не було парових молотарок і інших машин для хліборобства, то дуже багато ґрунту раз у раз зоставалось не ораним. Як почали навозити з-за кордону ті машини, тобто від 1855 — 60 p., то пани стали засівати хлібом у два, або й у три рази більше поля, ніж перед тим. Всякий знає, що в нашій стороні пани завжди дуже поспішають з усякою роботою в хліборобстві. Кожний пан бажає, щоб у нього було й виорано й засіяно перше, ніж у сусіда. Кожний пильнує зібрати ввесь свій хліб, як він постигне, за який тиждень, а особливо всякий гониться за тим, щоб як можна скорше вимолотити свою пшеницю й відправити її до Одеси або до Миколаєва. Наше зерно тільки тоді добре купляють за границею, коли воно буває приставлене до кораблів дуже рано, вже в серпні й у вересні. Через те покищо воно в нас ще рідко трапляється, щоб машини відбивали роботу в людей. Так само не можна казати, щоб і ціна на людську працю стала менша від того часу, як у нас завелись машини. Тим часом й нашим людям буває від машин не мало лиха. Перш за все, через машини, та велике панське господарство, дрібне мужицьке руйнується до решти. Ми вже казали, що пани дуже поспішають з усякою машинною роботою. Що ж з того виходить?
У нашій стороні пани наймають людей до роботи ще зарані, по весні, або в осени, у той час, як з людей податки збирають. Тоді саме пани дають людям гроші на відробіток на десятини, або до машини. Отже ж як почнеться панська робота, то люди мусять що дня виходити до неї, хоча б на їх власних нивах зерно на землю висипалося. Через те воно завжди й буває, що в людей і виорано, й посіяно, і убрано пізніше, як у панів. Певно, що це для людей велике лихо: як буває що в пана стоїть на десятині 15 кіп, то у мужика тільки 10. Пан з кожної копи пшениці має шість мірок, або й цілу четверть зерна, а мужик яких мірок чотири, бо решта висипалась або миші поїли. Пан свій хліб продає рано й за дорогу ціну в Одесі або в Миколаєві, а мужик хіба що після Дмитра (26 жовтня)[4] вивезе яку торбину в містечко й віддасть її на базарі жидам за півціни. А це все через що діється? Через те, що в панів багато ґрунту, господарства великі й машини є, а в людей ґрунту трохи, хазяйства дрібні й машин немає. Отже, чим більш пани машин купляють, тим більш вони хліба насівають, тим їхні господарства ростуть обширніші. Чим дальше, тим гірше люди гаються по заробітках, на панських ланах та коло панських машин, і тим гірше руйнується їхнє власне господарство.
Крім того, праця біля машин на Україні впорядкована не дуже добре. Кожен знає, що пани та жиди мають від машин велику користь. Кожний добре розуміє, що та користь іде їм не від самих машин, а від людей, які коло них працюють, то звісно, що машина, хоч як хитро вона зроблена, все ж таки сама, без людей, ніколи нічого до ладу не доведе. Тим часом ніхто не турбується про долю й здоров’я тих людей, які біля неї роблять. А робота при машинах не конче легка й безпечна: Машин недавно понавозили в нашу сторону; наші люди до них ще не конче привикли й через те не рідко трапляється лихо робітникові від машини. Один раз вона чоловікові пальці поодриває, другий раз усю руку; не рідко буває що й до смерти вб’є, або ще гірше, скалічить до віку. Таке лихо буває дуже часто, тільки про нього щось дуже мало знають. Навіть ми сумніваємось, щоб була на Україні хоч одна парова молотарка, яка б своїми колесами та зубами не поторощила людських кісток, або не пролила крови робітників. Ми знаємо не про один десяток таких випадків, знаємо, що на деяких машинах такі речі бували по три й по чотири рази, але ми не знаємо й одного випадку, щоб той пан, або орендар, що був хазяїном машини, заплатив хоч копійку робітникові за каліцтво. Найбільше бувало нещасних випадків у перші роки, як тільки понавозили машин у нашу сторону, одначе нерідко вони трапляються й тепер [5].
Певно що це завжди так було й буде всюди, де робітник працює за гроші на панських, чи фабричних машинах. Хазаїн має машину, має й гроші; йому байдуже, що його машина вб’є кого, або скалічить який десяток людей. Він завжди найде інших робітників, бо нужда та голод приведуть їх до нього. Тим часом і тепер уже в інших краях, напр. в Англії, хоч і там робітники працюють на хазяйських заводах та машинах, та все ж в Англії робітники хоч трохи вільніші й освіченіші від наших і вже вони своїми бунтами, то розбиванням машин, присилували хазяїнів до того хоч, що ті мусять платити їм грішми за каліцтво, яке вони отримують, працюючи на тих машинах. В Англії робітники до цього часу розбивали, та палили машини й заводи своїх хазяїнів, аж поки не настав такий закон і звичай, що хазяїни примушені їм платити за каліцтво доволі великі гроші. Не завжди бони й там чесно платять, бо для багатого чоловіка закон не писаний, не завжди так само їм положено платити стільки, як потрібно, одначе бувають випадки в Англії, при дуже тяжкім каліцтві, що фабрикант мусить заплатити робітникові натівь до 1.000 фунтів стерл. (7.500 карб.)
Ще перед тим, як в Україні почали вживати машини у хліборобстві, їх уживали в інших ділянках. Найголовніші між ними це вироблювання цукру й горілки. До їх ми тепер і повернемось.
Цукроварні появились у нас з 30-х років нинішнього віку й. під впливом кріпосної праці й мита на ввіз закордонного цукру, дуже швидко понаростали багато де в яких містах Росії, а особливо на Україні. З початку звичайно варили цукор на голім вогні, але швидко знайшли кориснішим приложити до цієї фабрики парові машини.
За останні роки були ще введені деякі важні зміни, так напр. замість прессів для видушування бурякового соку, його добувають осібними виряшними (дифузійними) машинами на деяких заводах, напр. у Канівськім повіті на заводах Лопухі-на-Демидова та в інших.
Найперший завод на Україні, здається був збудований в Канівськім повіті при селі Трощині Понятовського у 1832 році. Одначе найбільш будувалось заводів наприкінці тридцятих і в сорокових роках, а потім знов наприкінці шістдесятих. За останні роки деякі із заводів позакривали, тим часом і тепер ще деякі нові будують. Таким чином ми бачимо, що цукроварні, не дивлячись на ввесь плач їхніх хазяїнів, щасливо пережили часи скасування панщини, браку робітників і т. д.
Загальне число всіх цукроварень в усій Росії в 1874 р. рівнялось 224. З них припадало на цілком українські губернії з Бесарабією [6]:
В 1877 р. заводів в усій Росії працювало 220, з них на Україні 177, а вироблено [цукрового] піску в усій Росії 11.209.197 пудів [7], а з них на Україні 9.856.757 пудів (з них у київській губ. 5.520.566). (Ежег. по М. Ф. 1878.)
За п’ять років (1871 — 1874) число всіх заводів зросло небагато, усього на три заводи, зате робоча доба на всіх заводах дуже виросла в гору. Пересічне число робочих днів з 88 стало 113, то є побільшало на цілих 25 днів, або коло 30 %. Найбільше виросла доба праці на цукроварнях у Полтавщині й Чернігівщині: — на 31 день, найменше в правобережній Україні — на 6 днів.
З цього ми знов бачимо, що дедалі, тим легше стає фабрикантам діставати робітників, бо інакше вони не стали б збільшувати посівів буряків і видобутку цукру. Ми бачимо знов, що в лівобережній Україні цей зріст фабричного видобутку швидчий, ніж на правім березі й це повинно визначати, що там легше й дешевше можна мати робітників. Це й не дивно, бо ми знаємо, що люди часто ходять на заробітки з лівого боку Дніпра на правий, а дуже рідко навпаки. Маючи деяке знання про долю робітників на цукроварнях тільки із правобережної України, ми тим часом не сумніваємось, що все горе й уся неправда, які ми виложимо, не в меншій, коли не в більшій мірі трапляється робітникам при цукроварнях по лівім боці Дніпра.
Як ми бачили, число робітників на цукроварнях трьох правобережних губерній переходить трохи за 42.000. Певно це тільки робітники заводські, що працюють зимою при виробництві цукру, а як би порахувати всю сільську молодь, яка ходить на бурякові плантації літом, то загальне число робітників при цукроварнях прейшло б кілька сотень тисяч. Тим часом тепер ми говоритимемо тільки про суто-заводських робітників. Вони далеко не всі українці, бо чимало на наші заводи приходить людей із губерній орловської, смоленської та губерній білоруських. На Смілянськім заводі Бобринських є навіть цілий виселок білорусів [8].
Заводи наймають робітників або безпосередньо самі, або через підрядчиків. Підрядчики, або заводські офіціялісти звичайно появляються по селах у часі збирання податків і там збирають волосного, старосту, сотських і інших дуків, частують їх горілкою, дають їм ще іншого хабаря й потім ідуть вкупі на сільські збори, де вже наймають недоїмщиків по тій ціні й на тих умовах, як самі схотять, бо вже начальство їх піддержує, страхає недоїмщиків, що продасть худобу й одежу й т. д. Звичайно умова робиться не з кожним робітником окремо, а з усією сільською громадою, яка зобов’язується до такого то реченця поставити стільки то робітників [9]. Взагалі робітники наймаються за однакову ціну на всі заводські роботи, то є вони повинні робити все що прикажуть. Тільки й є поділу між робітниками що на «робітників» і на «півробітників», до яких належать усі жінки й молодші хлопці 17—19 років. Звичайно півробітників буває дві п’ятих загального числа всіх робітників.
У часі умови з робітниками їм видається завдаток, щоб заплатити податки. Звичайно видають від 7 до 15 карбованців на чоловіка, найчастіше 10—12 карб. Підрядчики навіть охоче видають вперед і більшу частину усього заробітку для того, щоб робітник мусів упісля в їх же заборгуватись і через те дешевше нанятись знов на другу кампанію. Звичайно робітникам на дорогу для харчів видається від 50 коп. до 2 карб., яких певно може не вистачити, коли прийдеться йти напр. із Смоленської губернії в південну частину Київської [10].
Заробітна плата робітникові за місяць з 30 днів звичайно буває 6 карб., а півробітникові 4 карб. Здобуток на заводі пересічно продовжується біля 120 днів і таким чином середини зимовий заробіток робітника 24 карб., а півробітника — 16 карб., то є для першого 20 коп. в день, а для другого 13 1/2 коп. Тому, що довжина робочого дня на всіх заводах рівна 12 годин, то це дає за годину роботи для робітника 1 2/3 копійки, для півробітника 1 1/8 копійки.
Таку плату нарешті дістають тільки робітники безпосередньо найняті від заводу. Стан тих, які приставляються підрядчиками, ще гірший. Звичайно завод платить підрядчику за «пару робітників», то є одного робітника й одного півробітника, від 18 до 25 карб, у місяць. Із цих грошей підрядчик робить видатки на наєм робітників, платить їм у місяць від 4 — 5 карб., харчі йому коштують від 3 1/2 — 4 1/2 карб, в місяць на чоловіка, окрім того він дає робітникам квартиру й усе ж таки має чистого баришу від 2-х до 3-х карбованців у місяць з кожного чоловіка. Може це кому здається дивним, але це залежить від того, що підрядчик, завжди жид, наймає робітників дешевше від власника завода. Йому сприяють усі його єдиновірці; в кожнім селі є жид-шинкар і йому майже всі люди заборговані. При помочі шинкарів і хабарів волосному, підрядчик або його прикащики-жиди завжди наймають людей ще дешевше від заводських офіціялістів. Трохи не половину робітників на цукроварні правобережної України доставляють жиди-підрядчики.
Робота на заводах дуже тяжка. Через увесь здобуток вона йде без перериву, навіть і в неділю, окрім свят Покрови, Миколи, Куті й кількох днів Різдва, та Водосвяття. Тільки на заводах Браницького й Потоцького в неділю від 6 ранку, до 6 вечера не працюють на пресах. В добі праця поділена на дві зміни: денна, від 12 години дня до півночі і північна, від півночі до полудня [11]. За цих 12 годин праці робітникам не належиться, згідно з правом, ні одної мінути відпочинку. Особливо тяжка робота при пресах в тих заводах, де ще нема дифузійних машин, то є далеко в більшій частині усіх заводів. У пресових звичайно холодно і мокро й сама праця потребує великої мускулярної сили. Знову на суші робітники терплять від страшної спеки, яка доходить до 48° Реомюра[12]. При дефекації (очистці) цукру дуже шкодить здоров’ю робітників пара амоніяку, дуже гострого повітря, що має свій початок в гнилі різних брудів цукрового бурякового соку. Робітники, котрі виймають і розносять утфель (нечистий ще цукор), в великій жарі працюють майже голі, в самих фартухах; облиті потом, вони мусять спускатись в ями з патокою, яка пристає до їхнього тіла, роз’їдає скіру й покриває її сипом і ранами. В усіх інших відділах заводу праця теж іде в тісноті, бруді, так і простудні хвороби занадто часті між робітниками на цукроварнях.
У більшій частині заводів казарми, в яких живуть робітники, страшенно тісні, гидкі й запущені. Величина їх далеко менша навіть від тої міри, яка вимагається законом. По більшій частині казарми побудовані тільки для одної половини робітників з тим розраховуванням, що друга половина завжди працює на заводі. Таким чином в казармах сплять трохи не круглі доби, від чого певно повітря в них страшенно псується, як від дихання людей, так і від просушування мокрої і брудної одежі, яку розвішують тут же над головами. Сплять робітники, на чім Бог післав, підстиляючи під себе дещо із своєї одежі, бо від заводу звичайно ніякої постелі їм не видають. Замість подушки найчастіше під голову кладуть чоботи. Тільки на деяких, трохи краще впорядкованих заводах, є осібні казарми для чоловіків і жінок, або для жонатих людей. Звичайно ж усі сплять вкупі, й казарма тільки й має два відділи: спальню та їдальню. Ще гірше приходиться від тісноти тим робітникам, яких розміщують по хатах у мужиків, бо звичайно наймають хату на кількох чоловіків, щоб це заводу обходилось дешевше.
Тільки на деяких цукроварнях людей харчують доволі й не погано, напр. у Бобринських і в Семиренка належиться по фунтові м’яса в день на робітника. Зате майже в усіх інших заводах м’яса дають тільки 2 — 3 рази на тиждень і не більше як по 1/2 фунта. Житного борошна належиться від 1 пуда 30 фунт, до 2 пудів в місяць на чоловіка, каші, звичайно пшона, по 30 фунтів. Соли відпускається 3 — 4 фунтів і стільки же сала. У піст замість сала дають конопляну олію. Приварку, то є борщу і т. д. дають дуже трохи, хоча в нашім краю овочі не дорогі. Робітники нічної зміни вечеряють в 11 годині вечора, снідають о 6 ранку, а вернувшись о 12 дня обідають і зараз лягають спати. Денна зміна обідає в 11 дня, зараз по обіді починає роботу, полуднує о 6 вечора й вернувшись з роботи о півночі, вечеряє. На обід звичайно дають борщ і кашу. Коли є м’ясо, то воно вариться в борщі, потім виймають і роздають робітникам. На вечерю дають те саме, що на обід, на сніданок і полудень звичайно тільки самий хліб.
Такі харчі тільки для тих робітників, які найняті самим заводом. Тим, що їх харчують підрядчики, приходиться далеко гірше. Жиди дають їм і борошно непросіяне і м’ясо не свіже і олію з водою й усього як можна менше, аби їм обходилось дешевше. Окрім того, не даючи робітникам порції горілки, що врешті діється тільки на кількох заводах, підрядчики тут же при заводі починають торгувати горілкою, у певній надії, що робітник, присилуваний тяжкою працею, при поганих харчах, питиме горілку на свій кошт і дасть зірвати з себе підрядчикові ще новий бариш.
До всього цього лиха в життю робітників на цукроварнях треба ще додати конечний брак всякого впорядкування, яке мало б метою хоч трохи полегшити їхню долю. Напр. далеко не на всіх заводах є бані, або купальні, а коли і є, то малі аж до сміху, по відношеню до числа робітників. Так само ніде на заводах нема осібних прачок для прання сорочок робітникам, які через те звичайно ходять в чорних сорочках, аж поки вони на їхніх плечах не розпадуться.
При таких обставинах кожний розуміє, що робітники мусять часто слабувати, працюючи по цукроварнях. Тим часом далеко не при всіх заводах є шпиталі і навіть далеко не всі заводи наймають лікаря для своїх робітників. Порядні шпиталі є тільки в Смілій, Городищі, Тальнім. У кожному випадку хворий робітник позбувається, на той час заробітної платні, а підрядчики навіть вичитують із їхньої платні за харчі. Робітники, покалічені на заводах, тільки зрідка дістають карбованців з 10 за своє каліцтво, звичайно ж їм не дають нічого. Взагалі відносини робітників до заводського начальства визначені в умові формулою: «повинуватись усьому, що буде наказано» й через те прикажчики й інше мале начальство дозволяє собі не тільки лаяти робітників, а навіть і бити їх. Крім того штрафи назначають часто без жодної законної основи [13].
От таку то муку за працю терпить робітник на цукроварні цілих 4 — 5 місяців і нарешті вертається до дому з якими 5 — 6 карбованцями, а частіше і без грошей, іншим разом заборгований підрядчикові та з подібною умовою на наступний рік. Про вплив, який має заводська робота на власне господарство і на сімейне життя селянина, на його моральність, при тім п’янстві й роспусті, котрі звичайно панують на заводах, ми вже тут говорити не будемо, бо в цій розмові не хочемо виходити далеко за чисто господарські справи.
Після цього загального огляду життя людей на цукроварнях даємо ще, за дописом із Брацлавського повіту Подільської губернії, деякі приклади до всього того, що ми сказали [14].
«Я буду говорити про одну Степановську цукроварню… Ця цукроварня належить до товариства, що має 8.000 десятин купленої землі й 4.000 десятин лісу. Крім того, як сказано в надрукованому статуті, товарство мусить мати 1.200.000 карб. грошей; але справді цих грошей не має і вони числяться тільки на пепері, а все діло ведеться за гроші позичені на добрі відсотки в київських банках.
«Із самого початку Степанівська цукроварня наймала на службу економів і прикащиків з польської шляхти, а тамошнього жида, Мошку Дубицького запросила до себе в підрядчики, щоб наймаючи на цукроварню 800 або й більше робітників на рік, запхав собі в кишеню за вісім чи девять років тисяч з двадцять людських грошей.
«Завод змовляється з підрядчиком і платить йому в місяць за 30 робочих днів по 14 карб. 56 коп. за кожного робітника, та по 8 карб. 56 коп. за півробітника. Замість завдатку підрядчик дає робітникові ввесь заробіток на перед за 4 місяці, але йому не приходиться тих грошей і в руках подержати, зараз набігають старшина з писарем і відбирають їх за різні податки та недоліки. Без них підрядчик не міг би робітників натяти так дешево й через те він дає їм по 1 карбованцю за кожну продану йому душу. Йому нема чого жаліти цього карбованця, бо за його підмогою він наймає робітника за 5 карб., а півробітника за 3 карб. 50 копійок у місяць. На кожній парі робітників підрядчик баришує таким чином 7 карбованців кожного місяця й від 30 — 40 карбованців за ввесь здобуток.
«Але йому цього мало й підрядчик, де тільки можна, старається зірвати з робітника хоч копійку: занедужає робітник на один день, він відтягає з нього; зостанеться на деякий час вдома залатати чоботи, або полагодити порвану свитину, він одвертає за цілий день від заробітку. Так само шахрує і біля харчів: на кожного чоловіка по умові випадає 1/2 фунта м’яса в день; але підрядчик хоч і дає, та тільки по стільки, що хіба деякому припаде по шматочку, останні ж їдять одну і ту ж бурду, де варилось м’ясо. Але це ще не все. Морить підрядчик робітника голодом, ганяє на роботу, щоб і трохи не віддихнув; а як прийде діло до розрахунку, то він його ще й обшахрує; він заплатить робітникові не за ті дні, що чоловік робив, і за які сподівався відібрати гроші, а тільки за ті, що записані в підрядчика.
«Заглянемо ж тепер в житло робітників. Всі вони живуть у казармі. В цій казармі є дві половини: в одній живуть тільки робітники, а в другій — ще зроблена й кухня. У кожній половині біля стін і посередині зроблені ліжка з дощок, де сплять робітники. Тут так тісно, що між ліжками хіба тільки двоє людей розминеться. Долівка земляна з вибитими скрізь великими ямами, так що навіть можна ноги покалічити. Сміття мабуть ніколи не виносять, а загортають під ліжка, бо там лежать цілі купи гною; хоч і кажуть, що є якась <вентиляція>, але вонь у казармі ніколи не проходить. Спить робітник на своїй свитині, яку підстеляє, як лягає спати. В обох половинах живуть усі робітники разом з жінками й дівчатами, яких є душ 80.
«Кожний завод повинен мати свою лікарню з аптекою, фельдшера й лікаря, щоб хворому можна було хоч трохи допомогти, а як завод не хоче мати свого лікаря, то мусить просити повітового, щоб раз у раз приїздив. Лікар повинен давати не тільки допомогу хворим але разом з поліцією мусить придивлятись до санітарного стану робітників, себто щоб у казармах було чисто, сухо й тепло, щоб харчі були свіжі й здорові й таке інше. Замість всього цього, заводський лікар відбирає карбованців 1.500, а як його не має, то повітовий теж карб. 300 — 400, — по умові з хазяїном; перший за те, що мусить бути на заводі <свій>, бо свій буде мовчати, а другий, — щоб приїхав, не доглянувся до чого йому треба, але де з ким побазікав та викурив цигарку. Так само й становий буде мовчати, бо й його не забувають: перепадає й на його долю крабованців з 300. <Праведні та милостиві судді> теж не звертають своєї уваги на бідного робітника, хоч і зовуться вони <милостивими>, та тільки милість їхня не для робітників, а для тих, хто теж їх не уникає своїми милостями. — <Де нам позиватись> казав мені один робітник, <коли скрізь і всі підкуплені; подаси жалобу хоч би до мирового і маєш надію, що тебе не осудять; аж гляди, рішили, та не на твою користь: зітхнеш тільки тяжко, та руки опустиш>.»
Цукроварні самі займають більше 2/3 усіх фабричних робітників у правобережній Україні й добру частину в усій останній. Через те все сказане про їхнє життя відноситься взагалі до заводських робітників на Україні, бо звичайно кажуть, що на цукроварнях ще платять більше й життя найкраще між усіма іншими фабриками.
В нашій стороні після цукроварень найбільше значення для робітників мають винокурні. Так само як і цукроварень, українська земля має на собі велику частину всіх винокурень Росії, хоч врешті далеко не в такій мірі як цукроварень. Загальне число винокурень в європейській Росії, на яких працювали в 1874 — 1875 році, рівнялось 2.569 і викурено на них спирту біля 27.000.000 відер [15]. Із тих приходиться на губернії України з Бесарабією:
Таким чином дев’ять українських губерній виробляють більше 1/4 частини усього спирту в Росії, а число їхніх заводів ледве не доходить до одної третини. Про число робітників на винокурнях можемо тільки сказати, що в Київській губернії їх 2.600, Подільській 1.620, Волинській 1.420, або 5.640 на 445 заводах, або числячи пересічно біля 14 чоловік на завод (на лівім березі заводи трохи більші) — то на українських винокурнях повинно працювати не менш 10.000 робітників. Далеко більша частина цих робітників українці, із тих же міст де завод, на якому вони працюють. Кожний, хто знає, який величезний податок державна скарбниця дере з горілки, то є 7 копійок з градуса, розумітиме, що цілу четверту часть цього найголовнішого свого доходу вона забирає із здобутків праці українців.
В останні роки в Росії позаводилось чимало пивоварних заводів а крім того є ще в кожній майже губернії заводи, на яких варять мед, або такі, де роблять пиво й мед вкупі. В усій Росії пивоварень 1.527: заводів для пива й меду 269, для самого меду 226, а вкупі 2.021; число не дуже мале, після якого можна було б думати, що мед і пиво наминають хоч трохи заміняти собою горілку. Тим часом по величині здобутку ці заводи не можуть бути порівняні до винокурень.
В українських губерніях їх взагалі не багато [16]:
Робітників на пивоварнях правобережної України біля 600, оборот біля 250.000 карб.
Великий взагалі розвиток хліборобства на Україні, який, крім продажі хліба за кордон, проявився й великим здобуванням спирту, мусів мати вплив і на інші фабричні здобутки, в основі яких лежить багацтво в хлібному зерні. От через що не дивно, що Україна стала для Росії найголовнішим місцем для виробки борошна, крохмалю й т. і.
По вартості здобутку борошна на першім місці стоїть Херсонська губ., а після неї йдуть Чернігівська й Київська [17]. Парових млинів у Росії ще дуже мало (всього 145), але майже всі, які є, знаходяться у Польщі, або на Україні. Напр. у самій Одесі 22 парових млинів, загальний оборот яких рівняється 4.200.000 карб. Щороку вивозиться біля 1.000.000 пудів борошна за кордон [18]. У правобережних трьох губерніях знаходиться млинів:
Робітників на цих великих млинах 3.253. Крім того ще в трьох губерніях є 414 топчаків (кінських млинів) з 1.242 робітниками й оборотом в 1.200.000 і простих водяних млинів 5.584 і вітряків 4.638. Найбільш вітряків будують врешті не в трьох південно-західних губерніях, а в Херсонщині й Чернігівщині. Усіх млинів в Росії 81.320, оборот 61.469.900 карб.
З цих чисел ми бачимо, що здобуток борошна на Україні не малий і певно вистачив би для всіх людей, як би був краще впорядкований. Тепер же найбільше млинів знаходиться в оренді, а від цього для українського народу є два дуже великі лиха, перше це те, що орендарі по звичаю своєму більше вміють шахрувати ніж господарювати, ніколи не держать млинів і гребель у порядку, через що вони далеко менш виробляють, як би можна було й страшенно швидко руйнують самий млин. Друге, це звичай брати за промол не грішми, а натурою, мірчукове, дуже велике, до 1/10 і навіть 1/8, яке, не говорячи вже про страшенну дороговизну промолу, ще пособляє орендарям обмірювати й іншим чином обдурювати людей. Це дуже велика неправда тим більше, що кожний добре розуміє, що млин, річ потрібна усім людям рівно і при тому урухомлений силами природи: парою, водою, чи вітром, повинен бути безвинятково громадською установою, а не власністю або орендою якогось здобувателя даремних баришів.
Поряд з паровими машинами в Одесі тепер впорядкований великий крохмальний завод і крім того є ще 4 макаронних і галетних (сухарних) заводів, які виробляють товару на 185.100 карб. Такі ж заводи є ще: крохмальний у Винниці й макаронний у Бердичеві, крім того парова пекарня в Києві.
На цьому ми майже повинні скінчити наш перегляд великого машинного здобутку на Україні, бо хоч і є подекуди розкидані інші невеликі фабрики, але їх так мало і вони такий малий вплив мають на життя нашого народу, що їх вичислювати по одинці і дуже тяжко, та навіть і непотрібно. Напр., у трьох правобережних губерніях виробляється паперу на 9 заводах 411 робітниками на суму 326.265 карб. Три четвертих цього здобутку відносяться до Волині. В Одесі теж працює одна фабрика паперу, яка виробляє тільки простий обверточний папір вартістю на 90.000 карб. річно. Крім того Одеса має дві фабрики канатів і шнурів, які вкупі виробляють їх на 340.000 карб. і частину посилають навіть за кордон.
Бавовняних пряділень і ткалень, тобто ті, що найголовніші в Англії і в деяких губерніях Московщини, на Україні здається ще зовсім нема.
Ми навмисне відклали на кінець один машинний здобуток, розвиток якого на Україні ще дуже малий, але без якого ніколи ні в якій країні не може бути гарного зросту фабричної праці. Це здобуток заліза, його виробка і будування різних машин, конче потрібних для кожного великого фабричного здобутку, для гарного хліборобського господарства і нарешті для впорядкування фабрик, що будують нові машини.
Досі добувається на Україні заліза дуже мало, але не тому, що залізної руди в нас бракує. У Донецькому кряжі є непорушений скарб залізної руди, який вистачив би навіть для такого широкого здобутку заліза, як напр. є в Бельгії [19]. Тим часом на Катеринославщині є тільки три заводи, з яких один, Луганський, обробляв досі чавун, привезений з Уралу, другий, Петровський не вдавсь і замість його тепер упорядковано Лисичанський, на якому справді виробляється дещо чавуна. Третій завод Юза на річці Кальмюсі, який після довгого непорядку, боротьби з робітниками й т. д., теж почав добувати чавун із власної залізної руди [20].
У деяких західних губерніях, між іншим на Волині, знаходять залізну руду особливо в болотах і переробляють її на чавун, або залізо в невеличких грубках. Це залізо служить для виробки дрібного інструменту для сільського господарства.
Який малий здобуток заліза на Україні, видно із того, що коли в 1871 році в Росії взагалі добуто заліза:
Заводи для виробки різних залізних речей на Україні є ще найбільше в Херсонщині, в Таврійській і Харківській губерніях. Невеличкі збройові є в Києві. На Поліссі, в Київській і Волинській губерніях є 14 невеличких заводів, що виробляють залізо й чавун, на яких вкупі працює біля 100 робітників. Залізо це переробляється на дрібний інструмент у Житомирськім повіті.
Чавун і міднолітейних заводів, рівняючи до такого нікчемного здобутку металу, на Україні є ще доволі, але, для потреб країни в машинах занадто мало. Як залізо, так і готові машини досі привозять перше найбільш з Уралу й Бельгії, а машини з Англії й Німеччини.
В Одесі є 5 чавунно-літейних і машинових фабрик із загальним здобутком біля 1.500.000 [пудів]. Найголовніші з цих фабрик: Белліно-Фендрів займає 500 робітників і дає обороту на 400.000 карб., Русского Общества параходства і торгівлі, майстерські при залізниці: більш 400 робітників в 1874 році на 959.700 карб.
Крім того є невеличкі машинні фабрики в Городищі, Смілій, у Білій Церкві, в Славуті і в Подільській губернії.