Education, science, knowledge

Нові українські журнали лівої критики на Форумі видавців у Львові

5776

У суботу 17 вересня о 16 годині в рамках Львівського форуму видавців у ЛОІППО (вул. Огієнка, 18-а, Аудиторія) відбудеться спільна презентація літературно-мистецького журналу «Простори», часопису «Політична критика» та журналу соціальної критики «Спільне».

Протягом останніх років в Україні з’явилися три некомерційні друковані видання, що мають на меті ліву критичну рефлексію соціальних, культурних, політичних, економічних явищ дійсності. Презентуючи свою діяльність, редактори й редакторки журналів ініціюватимуть дискусію про необхідність роботи на перетинах літературного, політичного, наукового та мистецького полів, що передбачає усунення штучних поділів між даними сферами. Разом з тим, вони говоритимуть про активне втручання в публічні дебати та репрезентації альтернативного погляду на втілення суспільних змін.
Політична критика
Альманах «Політична критика» виник за аналогом польського видання Krytyka Polityczna, він з’являється в той момент, коли дедалі очевиднішою стає хибна природа вибору, перед яким опинилося українське суспільство. Як і в польській ситуації його можна сформулювати як «Росія або Європа». Фактично, панівні українські дебати стосуються вибору між двома різновидами неолібералізму, двома версіями капіталістичного визиску: авторитарним, євроазійським (вибір «Росія») та ліберальним, західним (вибір «Європа»). При цьому сама можливість альтернативного вибору одразу дискредитується як «утопічна» чи «протиприродна».

ПроSTORY
ПРОSTORY являє собою незалежну літературно-мистецьку платформу, діяльність якої включає онлайн-журнал /prostory.net.ua/, проведення публічних культурних заходів та друковане періодичне видання. Журнал публікує сучасну літературу, філософію та есеїстику, зосереджуючись зокрема на художньому перекладі, тексти про літературу в широкому культурному і соціальному контекстах, візуальні зразки сучасного мистецтва, соціокритичну публіцистику. ПРОSTORY вже слугує однією з небагатьох платформ для представників громадськості, що веде соціально-критичний діалог, поєднавши його з діяльністю у сфері актуального мистецтва та літератури.

Журнал соціальної критики «Спільне» – колективний некомерційний проект, що реалізується спільно з онлайн-жуналом. Його завданням є аналіз тих нагальних соціальних проблем в українському суспільстві та у світі, що наразі не отримують належної уваги в інтелектуальних колах: соціальних наслідків неоліберальних економічних перетворень на пострадянських теренах, трансформацій міського простору, політики освіти, класових відносин, расизму і ксенофобії тощо. Позиція журналу ангажована, оскільки суспільство потребує не лише вивчення, але й змін. Тематичні номери  дозволяють розглянути обрану тему комплексно і з різних позицій, залучаючи представників та представниць академічного середовища та низових активістських рухів, журналістів та митців.

 

Видання представлятимуть:

Катерина Міщенко перекладачка, авторка, редакторка журналу ПРОSTORY
Анастасія Рябчук соціологиня, редакторка журналу «Спільне»
Василь Черепанин культуролог, директор Центру візуальної культури НаУКМА, редактор журналу «Політична критика»

 
Share